Tudi mefedron lahko ubija … Mladi, ne se hecat z njim!

V zadnjem času se v javnosti spet pojavljajo številne informacije o novi ‘legalni’ drogi mefedronu oziroma krajše ‘mefu’ (Žurnal24, 17.5.2010), ki v Sloveniji (še) ni na seznamu prepovedanih drog. Podrobnejšo informacijo o pojavu te droge na slovenskem tržišču in številnih nevarnosti, ki jih prinaša, je že pred letom dni objavil Inštitut za varovanje zdravja RS. V zadnjih nekaj letih je zaradi mefedrona neposredno ali v kombinaciji z drugimi drogami umrlo najmanj 9 ljudi, in sicer v Veliki Britaniji, na Danskem in Švedskem. Do danes so ga tako ali drugače prepovedale Nemčija, Švedska, Norveška, Danska, Finska, Nizozemska, Romunija, Velika Britanija, Estonija, Madžarska, Irska, Hrvaška, Izrael, Avstralija, Nova Zelandija, Kanada, ZDA idr.

Dejstvo je, da v zadnjih nekaj letih prepogosto prihaja do nasprotujočih informacij glede mefedrona, saj je na trgu prosto dostopen, možno pa ga je kupiti tudi prek interneta. S tem se nehote ustvarja občutek, da gre za popolnoma nenevarno droga, kar pa ni res. Mefedron (oz. metilmetkatinon) spada med stimulanse, večinoma pa ga po učinkih primerjajo z amfetaminom (‘spidom’), ‘ekstazijem’ in kokainom. Je hitro zasvojljiva droga, saj si uporabnik zaradi relativno kratkega učinkovanja želi več doz v zelo kratkem času, številni uporabniki pa poročajo, da se sčasoma razvije toleranca (potreba po vedno večji količini droge za dosego enakega učinka). V Sloveniji je prisoten zlasti v nočnih klubih in diskotekah ter na zasebnih zabavah. Z običajnimi testi na droge ga po poročanju poznavalcev ne moremo prepoznati. Na ‘internetnem trgu’ se je prvič pojavil leta 2003, njegova preprodaja pa je dosegla večji razmah po letu 2007. Od takrat je stalno prisoten na ‘sceni’. Po nekaterih informacijah naj bi ga kmalu začeli proizvajati tudi nekateri preprodajalci v Sloveniji.

Na tržišču se pojavlja z različnimi imeni, najbolj znana pa so ‘mef’, mijav in mijav-mijav. Večinoma ga prodajajo v obliki praška (zlasti v kapsulah) in kristalov. Povsem legalno ga prodajajo pod pretvezo, da gre za gnojilo za rastline ali soli za kopel. Na embalaži pogosto celo piše ‘ni za prehrano ljudi’ (‘not for human consumption’), s čimer se želijo preprodajalci izogniti zakonskim določilom, ki veljajo za zdravila in druge snovi, ki niso namenjene za prehrano ljudi. Ker gre po vseh nam dostopnih podatkih za zdravju zelo nevarno substanco, ki lahko privede tudi do smrtnih primerov in zasvojenosti, svetujemo zlasti mladim, da se mu izogibajo oziroma ga ne uporabljajo. Pričakujemo, da bo tudi Slovenija mefedron kmalu vrstila na seznam prepovedanih drog.

Več: Tudi mefedron lahko ubija.doc