Search
Close this search box.

Država dolžna ščititi zdravje ljudi, ne pa dobičkov multinacionalk in nezdrave industrije

Nacionalne mreže nevladnih organizacij s področja javnega zdravja – Mreža NVO varujejo naše zdravje, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija, Mreža 25×25, Preventivna platforma in Rdeči križ Slovenije – podajamo sporočilo za javnost ob dnevu brez cigarete.

Tudi v letošnjem letu (31.1.) obeležujemo dan brez cigarete, ki naj vsem kadilcem pomeni priložnost in spodbudo za opustitev kajenja. Raba tobaka je vodilni preprečljivi vzrok številnih prezgodnjih smrti v Sloveniji (vsaka 7. med 30. in 44. letom in vsaka 3. med 45. in 59. letom starosti), kroničnih nenalezljivih bolezni in drugih bolezni ter zdravstvenih težav že v obdobju mladostništva, kar zahteva visok davek za zdravje in blagostanje prebivalcev Slovenije, zdravstveni sistem in celotno družbo.

Kajenje tobaka škoduje vsakemu organu in škodljivo vpliva na zdravje skozi celotno življenje. Zdravje je ogroženo tudi pri nekadilcih, ki so dolgotrajno izpostavljeni tobačnemu dimu; prav tako je ogroženo zdravje še nerojenega otroka, če kadi nosečnica. Z ratifikacijo Okvirne konvencije Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za nadzor nad tobakom tudi Slovenija sledi vzoru mnogih držav v prizadevanju za družbo brez tobaka. Z globalno strategijo SZO za obvladovanje kroničnih nenalezljivih bolezni lahko s skupnimi močmi delež kadilcev do leta 2025 zmanjšamo za 30% (na 16,8%). Z Resolucijo o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016-2025 “Skupaj za družbo zdravja”, Slovenija sledi zgledu držav, ki nameravajo ustvariti družbo brez tobaka, v kateri bo delež kadilcev pod petimi odstotki.

[button color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”medium” url=”https://www.institut-utrip.si//home/iizc11/domains/2gika.si/private_html/utrip/wp-content/uploads/2017/01/DAN-BREZ-CIGARETE-31.1.2017_IZJAVA-NVO-RS-ZA-JAVNOST.pdf” text=”Ob dnevu brez cigarete 31.1. – sporočilo za javnost (PDF)” color_override=””]