Search
Close this search box.

Globalna raziskava na področju drog 2014

“Največja svetovna raziskava s področja drog zdaj tudi v Sloveniji”

Ljubljana, 19. november 2013»V Slovenijo letos prihaja največja raziskava s področja drog na svetu (»Global Drug Survey«), kar nam bo omogočilo dobro primerjavo glede najnovejših trendov uporabe drog pri nas in drugod po svetu. Sicer imamo v naši državi relativno dobre podatke o uporabi drog, ki pa jih bomo s svetovno raziskavo še nadgradili in pridobili dodatne koristne informacije«, je raziskavi na pot povedal Matej Košir z Inštituta Utrip, ki s pomočjo nekaterih drugih slovenskih ustanov in organizacij usklajuje izvajanje raziskave pri nas.

gds-slovenia

Raziskava bo letos potekala v 12 različnih jezikih, vključno s slovenščino, dosegla pa naj bi skupno več kot 70.000 uporabnikov drog po vsem svetu. Pri raziskavi sodeluje več kot 20 medijskih partnerjev v 17 državah po vsem svetu. Glavni medijski partner raziskave v Sloveniji je Žurnal media d.o.o. z vsemi svojimi izdajami (Žurnal24, Žurnal in Žurnal24.si). Rezultati raziskave bodo na voljo že marca ali aprila 2014. Ustanovitelj in vodja raziskave je dr. Adam Winstock, ki se že več kot 10 let ukvarja z raziskovanjem trendov na področju uporabe vseh vrst drog. Več o raziskavi in dr. Winstocku si lahko preberete na spletni strani www.globaldrugsurvey.com.

Od danes (19. novembra 2013) naprej lahko slovenski uporabniki alkohola, tobaka in drugih drog na spletni strani www.globaldrugsurvey.com/GDS2014 delijo svoje izkušnje, znanje ter mnenja o lastni uporabi drog in širše.

Raziskava je povsem anonimna in zaupna, podatke pa bodo raziskovalci uporabili zgolj v raziskovalne namene ter za pripravo različnih smernic in priporočil za rizične uporabnike drog glede varnejše rabe ter pristojne ustanove glede morebitnih sprememb politike na tem področju. Letošnja raziskava bo usmerjena zlasti v uporabo konoplje (kanabisa), politiko na področju drog, zlorabo zdravil, ki jih običajno predpisujejo zdravniki, testiranje na droge na delovnem mestu, nove trende na področju drog, uporabo interneta pri nabavi drog, pomembni sklopu pa so tudi na temo alkohola, tobaka in strategij zmanjševanja tveganj in škode pri uporabi drog.

Twitter, Facebook

Facebook: https://www.facebook.com/GDS2014Slovenija
Twitter: https://twitter.com/GDS_SI_2014

Sporočilo za javnost GDS

Povezava do GDS Ankete

Letak GDS Slovenija 1

Letak GDS Slovenija 2

Več informacij o raziskavi:

Matej Košir, direktor

Inštitut za raziskave in razvoj »Utrip«

Telefon: (031) 880-520

E-pošta: info@institut-utrip.si