Združeni narodi izdali ključen dokument s področja preventive

Ljubljana, 21. marec 2013 – V sklopu 56. zasedanja Komisije OZN za droge je Urad Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC) izdal dokument »Mednarodni standardi na področju preprečevanja uporabe drog«. V dokumentu so objavljene informacije o najuspešnejših preventivnih pristopih, ki temeljijo na dokazih, zbrani pa so iz vsega sveta. Na ta način želijo Združeni narodi spodbuditi podporo učinkovitim preventivnim pristopom s strani pripravljalcev politik in njihovo uporabo s strani izvajalcev programov, pri tem pa so upoštevane različne starostne skupine in okolja, kjer preventiva poteka.

»Upamo, da bodo mednarodni preventivnih standardi pomagali pripravljalcem politik po vsem svetu razviti programe, politike in strategije, ki bi dejansko učinkovito vplivale na boljšo prihodnost naših otrok, mladine, družin in skupnosti«, so zapisali pri UNODC. »Prepričani smo, da lahko le preventivne intervencije, ki temeljijo na kakovostnih standardih in znanstvenih dokazih, vplivajo na izboljšanje zdravja in varnosti naših otrok ter občutno olajšajo njihov prehod iz otroštva v odraslost. Še posebej lahko na ta način izboljšamo stanje pri ranljivih skupinah otrok in mladostnikov«, je povedala Sanela Talić, vodja preventivnih programov na Inštitutu Utrip. »Vsak evro, vložen v kakovostno preventivo, lahko dokazano prihrani najmanj 10 evrov stroškov na področju zdravja, sociale in kriminala«, je še dodala.

Pri nastajanju dokumenta so sodelovale ključne mednarodne ustanove s področja drog, zlasti pa Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti (EMCDDA), Medameriška komisija za nadzor nad drogami (CICAD), ameriški Nacionalni inštitut za zlorabo drog (NIDA), Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), kanadski Center za zlorabo substanc (CCSA) in Mentor Foundation. Med referencami dokumenta se je znašel tudi dokument »Smernice in priporočila za delo na področju šolske preventive«, ki ga je v letu 2012 izdal Inštitut Utrip.

 

Povezava: http://www.unodc.org/unodc/en/prevention/prevention-standards.html