Search
Close this search box.

Mladi lahko večinoma sami preprečijo vnos GHB v telo

V okviru mednarodne akcije so slovenski kriminalisti opravili hišni preiskavi pri 22-letnem slovenskem državljanu in mu zasegli več predmetov, preiskava pa še ni končana. Kriminalisti osumljenca sumijo, da je prek spletne prodaje kupil GBL (gama-butirolakton), ki se pogosto pojavlja kot predhodna sestavina za proizvodnjo t. i. ‘posiljevalske’ droge GHB (gama-hidroksibutirat), ki jo slovenska zakonodaja opredeljuje kot prepovedano drogo. V akciji so sodelovale tudi policije iz Nemčije, Avstrije in Švice.

GHB je lahko zdravilo, prepovedana (psihoaktivna) droga in tudi povsem naravna sestavina osrednjega živčnega sistema. V manjših količinah ga najdemo tudi v vinu in pivu ter skoraj v vseh živih bitjih. V medicini se GHB uporablja kot anestetik, pri reanimaciji, za zdravljenje nespečnosti, klinične depresije idr. Nezakonito se ga uporablja za izboljšanje športnih sposobnosti (zlasti ga uporabljajo t. i. ‘bodybuilderji’). GHB se uporablja nelegalno tudi kot psihoaktivna snov. Na ulici ga poznamo pod imeni ‘juice’, ‘tekoči ekstazi’ ali preprosto ‘G’. Kot droga se običajno uporablja v obliki soli. Gre za drogo, ki naj bi se poleg ‘zadevanja’ uporabljala tudi kot ‘droga za posilstva’. Čeprav se uporablja v podobne namene kot ‘ekstazi’ in se uživa pretežno na ‘rave partyjih’, so učinki GHB-ja povsem drugačni od učinkov ‘ekstazija’. Zadnje čase se v javnosti pojavlja vedno več primerov, ko naj bi bil GHB uporabljen kot omama za ženske, ki so bile kasneje posiljene ali drugače spolno zlorabljene. Posiljevalci naj bi GHB podtikali žrtvam v pijačo. Nekateri trdijo, da se GHB, mešanega v razne pijače, ne čuti, čeprav ‘redni uživalci’ pravijo, da ima droga tudi v pijačah prepoznaven slan okus. Če gre za uživanje večjih odmerkov, lahko povzroča vrtoglavico, slabost, bruhanje, zaspanost, oteženo dihanje, amnezijo, nezavest in v najhujšem primeru celo smrt.

Mlade se morajo zavedati, da lahko večinoma sami preprečijo vnos GHB v svoje telo. Ko žurajo, naj kupujejo pijačo v steklenicah (če se da, naj obdržijo zamašek) ter naj bodo vedno pozorni, kaj se s pijačo dogaja. V času, ko so na plesišču ali WC-ju, naj nekdo iz skupine ostane pri mizi ali šanku in varuje pijačo. Še posebej, če so v nočnem lokalu s prijatelji, naj poskrbijo drug za drugega, in to glede vsega, ne samo v smislu preprečevanja neželenega vnosa prepovedanih drog v telo. Naj poskrbijo, da varno pridejo v nočni lokal in nazaj domov, pokličejo reševalce ali policijo, če je to potrebno, in podobno.

Povezava: GHB_sporocilo za javnost.doc